Tapijt en Astma

Tapijt en Astma? Hoe zit het echt!

Moet het tapijt dan de deur uit? Het antwoord is NEE!

Alleen als iemand het tapijt echt kwijt wil, omdat hij/zij het niet mooi meer vindt of de kleur niet aanstaat, in alle andere gevallen kan het tapijt blijven liggen. Voor mensen die allergie hebben betekent het dus niet dat het tapijt eruit moet. Het tapijt zelf is niet de veroorzaker van de allergische reactie. Maar je moet het tapijt wel goed onderhouden.

Het moderne tapijt zelf veroorzaakt dus geen allergie of astma. Wel komt er stof in het tapijt en daarin kunnen huisstofmijten leven. Als iemand overgevoelig (allergisch) is voor huisstofmijten, kan diegene last hebben van de mijten in het tapijt. Maar dan heeft die persoon ook last van mijten in meubels, gordijnen, kussen en matrassen.

Tapijt verbetert het klimaat in huis!
Er is tegenwoordig veel te doen over de invloed van het binnenklimaat op de gezondheid van de mens. Een mens brengt het grootste deel van zijn tijd binnenshuis door (in huis, op kantoor en school) en realiseert zich vaak niet hoe belangrijk een goed binnenklimaat is voor een gezond leven. Schone lucht, welbehagen, comfort, zachtheid en akoestiek zijn belangrijke ingrediënten voor een goed binnenklimaat. Tapijt levert hier een essentiële bijdrage aan! Uit het oogpunt van energiezuinigheid zijn moderne huizen vaak zo ontworpen dat deze bijna tochtvrij geworden zijn. Onvoldoende mogelijkheden om te ventileren gaat echter wel ten koste van het binnenklimaat. Voor alle soorten vloeren geldt dat voor een gezond binnenklimaat naast goed ventileren (24 uur per dag) het ook belangrijk is om het huis gelijkmatig te verwarmen, frequent te stofzuigen en te reinigen.

Harde feiten over zachte vloeren
Tapijt biedt ten opzichte van harde vloeren veel voordelen in relatie tot gezondheid. In deze folder geven wij graag de èchte feiten weer over onderwerpen zoals allergie, astma, stof, hygiëne en veiligheid, gerelateerd aan het gebruik van tapijt.

Onderzoek van de Duitse Allergie en Astmabond (DAAB) uit 2005 wijst uit dat tapijt de concentratie van fijne stofdeeltjes in de lucht aanzienlijk verlaagt. Het gehalte aan fijne stofdeeltjes in ruimten met tapijt is maar liefst 50% lager dan in ruimtes met een harde vloer! Tapijt houdt namelijk ronddwarrelend vuil vast, waardoor de lucht niet alleen vrij blijft van stofdeeltjes maar ook van andere verontreinigende stoffen zoals onder andere allergenen, die aan deze fijne stofdeeltjes kunnen vastzitten.

Allergie is een complexe aandoening die niet ontstaat door één aanwijsbare reden. Vaststaat dat tapijt zelf geen allergische reactie en astma veroorzaakt! Het blijkt zelfs dat mensen die tapijt in hun woning hebben minder vatbaar zijn voor allergieën. Onafhankelijk van welke vloerbedekking (hard of zacht) men ook kiest, kunnen allergische reacties en CARA worden verminderd door:

1. Regelmatig stofzuigen Allergische reacties en CARA-klachten zoals astma zijn vaak gerelateerd aan de specifieke omstandigheden in de woning. Allergenen binnenshuis zijn voornamelijk afkomstig van huisstofmijten, schimmels of huisdieren. Allergeen materiaal bestaande uit kleine stofdeeltjes kan zich verzamelen in textiele materialen zoals meubels, gordijnen, kussens, matrassen en tapijt. Voor de meeste mensen is een normaal gehalte aan stof geen enkel probleem, maar wel voor carapatiënten en mensen met een overgevoeligheid voor de uitwerpselen van huisstofmijt. Op harde ondergronden blijft allergeen materiaal los liggen als er dagelijks niet afdoende wordt gereinigd. Het kan dan makkelijk gaan dwarrelen in de lucht en worden ingeademd. Tapijt heeft de prettige eigenschap dat het stof vasthoudt. De stofdeeltjes zitten aan de uiteinden van de tapijtpolen verankerd tot de volgende stofzuigbeurt. In geval van een stofallergie heeft tapijt dus absolute voordelen ten opzichte van harde vloerbedekkingen.

2. Tapijt, geen goede habitat voor huismijt Feit is dat de grootste hoeveelheden mijten in gestoffeerd meubilair en bedden zitten en niet zozeer in tapijt. Huisstofmijt voedt zich namelijk met huidschilfers en komt dus het meest voor op materialen waarmee huidcontact is. Goed stofzuigen (ook het gestoffeerd meubilair en de matrassen) kan een huismijtenprobleem voorkomen. Bij teveel mijten is stofzuigen alleen niet voldoende en is een grondige reiniging met een speciaal schoonmaakmiddel nodig. Tapijt is in het algemeen geen goede habitat voor huismijt, omdat de luchtvochtigheid in tapijt doorgaans relatief laag is. Huisstofmijten gedijen het beste bij temperaturen van 20-30 ºC en een hoge luchtvochtigheid van 65-80%. Een droog binnenklimaat door goede ventilatie bestrijdt de huismijt het beste!

GUT-keurmerk ‘Tapijt getest op schadelijke stoffen’ De Europese Vereniging voor Tapijt en Milieu, genaamd GUT, heeft in samenspraak met nationale en Europese overheden eisen gesteld aan de maximale uitstoot van mogelijke schadelijke stoffen uit tapijt. Tapijt dat voldoet aan al die strenge normen krijgt het GUT-keurmerk ‘Tapijt getest op schadelijke stoffen’. Indien u tapijt koopt met het GUT-keurmerk, herkenbaar aan het groene logo met een boom, bent u er zeker van dat bij de productie rekening is gehouden met gezondheids- en ecologische aspecten. Naleving wordt steekproefsgewijs gecontroleerd door erkende Europese onderzoeksinstituten als TNO. Alle vooraanstaande Europese tapijtfabrikanten, waaronder vrijwel alle Nederlandse bedrijven, zijn lid van de GUT.

Hygiënisch product
Er wordt nogal eens gedacht dat tapijt minder hygiënisch is dan een harde vloer maar dat is onjuist. Tapijt is een sterk en hygiënisch product mits het regelmatig wordt gereinigd en op de juiste manier wordt onderhouden. Een goede stofzuiger is het halve werk.

Snel en gemakkelijk schoon
De grootste vijand van alle soorten vloerbedekking, hard en zacht, is nog altijd zand. Houd daarom zand, maar ook vuil en vocht buiten. Een rooster buiten en een schoonloopmat binnen bij de voor- en achterdeur vangt het meeste vuil en vocht op voordat het kwaad kan. Kleine moeite, groot resultaat. Door regelmatig stofzuigen en goed onderhoud heeft u jarenlang plezier van uw tapijtvloer.

En wist u dat circa 90% van de vlekken die ontstaan in het normale dagelijkse gebruik, verwijderd kunnen worden met lauwwarm schoon water!

De zachte en stroeve eigenschappen van tapijt zorgen voor extra veiligheid in huis.
Het risico van uitglijden op een vloer met tapijt is een stuk kleiner dan op een gladde vloer. Indien men toch valt, is de kans op verwondingen kleiner omdat tapijt zacht en verend is. Veilig voor jong en oud Senioren die minder goed ter been zijn en met een stok, looprek of rollator lopen zijn het meest gebaat bij kortpolig tapijt. Kortpolig tapijt schuift gemakkelijk waardoor je niet blijft haken en het is toch stroef genoeg om niet te vallen. Peuters kruipen ook graag op comfortabel warm tapijt. Maar ook als kinderen net leren lopen en nog regelmatig vallen is tapijt ideaal. Voor natte ruimtes, zoals de badkamer en de keuken waar het glad kan zijn, is tegenwoordig zelfs speciaal vochtbestendig tapijt verkrijgbaar. Een gladde trap wordt veiliger door het met tapijt te bekleden. Tapijt biedt dus extra veiligheid voor jong en oud in verschillende situaties in huis!

Met tapijt kan de thermostaat een paar graden lager!
Languit op de grond liggen voor de open haard? Op blote voeten door het huis lopen? Kinderen die op hun kamer op de grond een spelletje spelen? Met tapijt op de vloer is dit allemaal heel comfortabel, omdat tapijt warmte isoleert. De stilstaande lucht tussen de pooldraden vormt als het ware een barrière voor het ‘weglekken’ van warmte naar de constructievloer. Tapijt met lange polen houdt de meeste lucht vast en isoleert de warmte dus maximaal. Tapijt met een foamrug of het gebruik van ondertapijt werkt, dankzij ontelbare luchtbelletjes, extra warmte-isolerend. Omdat tapijt de warmte isoleert, kan de thermostaat een stukje lager en kunt u hiermee energie besparen (gemiddeld 4 tot 5%; in een strenge winter zelfs 10%). Zo verdient dat mooie tapijt zichzelf als het ware een stukje terug.

1. Tapijt zorgt voor schonere lucht in huis Tapijt houdt ronddwarrelend vuil vast, waardoor de lucht niet alleen vrij blijft van stofdeeltjes, maar ook van andere verontreinigende stoffen zoals allergenen, die aan deze fijne stofdeeltjes kunnen vastzitten. Ventileer 24-uur per dag voor een gezond binnenklimaat.

2. Gunstig effect tapijt op allergie en astma Vaststaat dat tapijt zelf geen allergische reactie en astma veroorzaakt! Het blijkt zelfs dat mensen die tapijt in hun woning hebben, minder vatbaar zijn voor allergieën. Met name in geval van een stofallergie heeft tapijt voordelen t.o.v. harde vloerbedekkingen.

3. Tapijt is hygiënisch en goed te reinigen Tapijt is een sterk en hygiënisch product mits het regelmatig wordt gereinigd en op de juiste manier wordt onderhouden.

4. Tapijt zorgt voor extra veiligheid in huis De zachte en stroeve eigenschappen van tapijt zorgen voor extra veiligheid in huis voor jong en oud in verschillende situaties in huis zoals woon-/slaapkamer, keuken, badkamer en op de trap.

5. Met tapijt kan de thermostaat een paar graden lager Tapijt isoleert de warmte in huis. De thermostaat kan een stukje lager waardoor energie kan worden bespaart (gemiddeld 4 tot 5%; in een strenge winter zelfs 10%). Zo verdient tapijt zichzelf terug.

 

 

Vrijblijvende offerte aanvragen

Je woning of werkplek inrichten of je interieur veranderen is een kostbare zaak. Daarom wil je natuurlijk van te voren weten wat je echt nodig hebt, en hoeveel het gaat kosten. Jansma Wonen stuurt je gratis en vrijblijvend een offerte van onze maatwerkproducten.

Uiteraard kunnen wij ook kosteloos bij je langskomen om je woning op te meten en een vrijblijvend interieuradvies te geven.

Interesse?

Vul het formulier hiernaast in en omschrijf duidelijk uw interieurwensen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.